«Συνάντηση με τη μνήμη στον χώρο» Προσέγγιση της τοπικής Ιστορίας και της Ιστορικής Μνήμης από τους μαθητές

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Στις 31-10-2022,ημέρα Δευτέρα, τμήματα του Α’ Γυμνασίου επισκέφθηκαν την έκθεση φωτογραφίας με γενικό τίτλο  «Συνάντηση με τη μνήμη στον χώρο» την οποία διοργανώνουν ο Χώρος Πολιτισμού Νικολάου & Ελένης Καρναβά και το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού, υπό την αιγίδα του Δήμου Γρεβενών. Στην εκπαιδευτική δράση που πραγματοποιήθηκε, ο κ.Νίκος Κοσμίδης, Υπ. Διδ. Αρχιτεκτονικής (ΔΠΘ) παρουσίασε τα φωτογραφικά εκθέματα στους μαθητές  και μέσα από διάλογο, παρατήρηση του υλικού και γνωριμία με τη διαδικασία brain-storming (καταιγισμός ιδεών), οι μαθητές προσέγγισαν ζητήματα μνήμης με αναφορά στις εκτιθέμενες φωτογραφίες από ευρωπαϊκούς χώρους στρατιωτικών κοιμητηρίων, τόπους μαρτυρίου και στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Την ιδία ημέρα ένα τμήμα μαθητών της Γ` Τάξης  είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πώς ο χώρος διατηρεί τη μνήμη όχι μόνο μέσα από την επίσκεψη στην έκθεση αλλά και τη συμμετοχή σε ιστορικό περίπατο στο μαρτυρικό χωριό, Κοσμάτι Γρεβενών. Οι μαθητές περπάτησαν σε χώρους της δικής τους τοπικής ιστορίας, εκεί δηλαδή όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα της 9ης Ιουλίου του 1944.

Κάτοικοι του χωριού υποδέχτηκαν την ομάδα στον χώρο μνήμης και το τοπικό ιστορικό Μνημείο των εκτελεσθέντων κατοίκων από τους Γερμανούς την 9η Ιουλίου του 1944  . Ο Κοσματίτης π. Ευθύμιος, τέλεσε τρισάγιο και οι μαθητές με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, κρατώντας κλαδιά δάφνης, ύψωσαν την ελληνική σημαία και κατέθεσαν, συμβολικά, ένα στεφάνι εκ μέρους όλων των συμμετεχόντων. Στη συνέχεια, ο κ. Ευριπίδης Παπαγεωργίου, τέκνο θύματος, εξιστόρησε τα γεγονότα της εκτέλεσης των 29 αμάχων ανδρών από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής. Ήταν εξαιρετική τιμή να έχουμε ανάμεσα στους παρευρισκόμενους και να συναντήσουν τους μαθητές παιδιά θυμάτων που έζησαν και θυμούνται εκείνη την τραγική ημέρα. Όπως μια μαυροφορεμένη ηλικιωμένη μορφή, η οποία μας είπε πως, ως μικρό κορίτσι, βοήθησε τις μεγαλύτερες γυναίκες στην ταφή των σορών. Με φροντίδα του προέδρου της τοπικής κοινότητας, Χρήστου Πολύζου, και των γονιών του, κ. Αποστόλη και κ. Στέλλας, ο χώρος του μνημείου είχε ευπρεπιστεί και τα παιδιά παρέλαβαν κόλλυβο και κέρασμα με το πέρας της τελετής. Η μητέρα του προέδρου ανέγνωσε και το χρονικό για την αναγνώριση -με Προεδρικό Διάταγμα- του Κοσματίου, το 2020, ως μαρτυρικής κοινότητας.

Οι μαθητές επισκέφθηκαν, επίσης, την παλαιά εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όπου είχαν κλειστεί από τις κατοχικές δυνάμεις τα γυναικόπαιδα, καθώς και το γειτονικό παρεκκλήσι, στο εσωτερικό του οποίου έλαβε χώρα το έγκλημα της εκτέλεσης. Προσκύνησαν, τέλος, στον χώρο του οστεοφυλακίου όπου αναπαύονται τα οστά των μαρτύρων.