Γνωρίζοντας την Ιστορία μέσα από την Τέχνη και την Τέχνη μέσα από την Ιστορία

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Διδακτική επίσκεψη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα  και την έκθεση: «  Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής»

 

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων για το μάθημα της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας και των Εικαστικών (γ`Γυμνασίου) πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα  και την έκθεση: «  Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής»

Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με αυθεντικά έργα τέχνης του 19ου, ξεναγήθηκαν από το εκπαιδευτικό προσωπικό του Ιδρύματος και πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές δράσεις σχετιζόμενες με την θεματολόγια των εκθεμάτων.

Τα έργα που παρουσιαστήκαν προέρχονται από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός και είναι πίνακες ζωγραφικής φιλοτεχνημένοι από Ευρωπαίους ζωγράφους που συνδέθηκαν με το Φιλελληνικό κίνημα. Πρόκειται για μια μοναδική συλλογή, αφενός διότι στους δημιουργούς συγκαταλέγονται επιφανείς Ευρωπαίοι ζωγράφοι όπως οι Ιταλοί L. Lipparini, C. Dell’Acqua, F. Agricola, οι Γερμανοί Peter von Hess, J.C. Perlberg, L. Lange, C. Rottmann, οι Άγγλοι D. Dighton, E. Lear, G.P. Reinagle, οι Γάλλοι A.M. Colin, P. Bonirote, o Δανός M.C.W. Rørbye. Αφετέρου, διότι οι παραστάσεις αγγίζουν όλες τις πτυχές του Φιλελληνισμού, την αρχαιολατρεία των καλλιεργημένων Ευρωπαίων, τη συμπαράσταση του Χριστιανικού κόσμου, τη συμπάθεια των απανταχού φιλελευθέρων.

Η Συλλογή δεν είναι απλώς συναρπαστική, αλλά πλήρης, καθώς περιλαμβάνει και παραστάσεις του ελληνικού τοπίου, στις οποίες εντοπίζονται οι απαρχές του εικαστικού Φιλελληνισμού, δεδομένου ότι αυτές οι ελληνικές τοπιογραφίες συνετέλεσαν, ώστε η ιδανική Ελλάδα των Ευρωπαίων να αποκτήσει εδαφικότητα.

Η άρτια ανθολόγηση του φιλελληνικού ρεπερτορίου και η συνύπαρξη καλλιτεχνών διαφόρων εθνικοτήτων και διαφορετικών ιδεολογικών και τεχνοτροπικών προσεγγίσεων που περιέχει η έκθεση, προσέφερε στους μαθητές εκτός από την αισθητική απόλαυση, ένα μάθημα Ιστορίας της Τέχνης.